A villámcsapásról

A záporeső, jégeső, villámlás kísérte nyári zivatarok komoly veszélyforrást jelentenek a hegymászók, túrázók számára. Sok esetben kitett gerinceken csúcsokon vagy sziklafalakon találhat a rosszidő.

Tanács :

  • A legjobb megoldás  a hegygerincről való lejövés és a védettebb alacsonyabb területekre való visszavonulás, de ne feledjük, hogy hasonlóan veszélyes a kiemelkedések nélküli sík terepek is. Amennyiben  komolyabb vihar közeleg, inkább változtassuk meg  a túratervünket és maradjunk az alacsonyabb helyeken vagy a menedékházba.
  •  Egy  gerincszakasz középső része biztonságosabb, mint a gerinc völgyek felőli szélei, fás területeken kerüljük a magas, magányos fákat.
  •  A sziklafalakon található üregek amelyek számunkra  biztonságosnak tűnik  veszélyesek is lehet. Biztonságot csak abban az esetben nyújtanak, ha elégé nagyok ahhoz, hogy a falaktól legalább 1 méterre, a mennyezettől pedig 1,5-2 méterre helyezkedhessünk el.  Mert villámcsapás esetén a nyílást rövidzárlatként  testünkkel fogjuk áthidalni.
  •  Leülve és összehúzódva biztonságosabb, mint állva. Ne üljünk a vizes,  sziklára vagy kőre! Tegyünk magunk alá egy összecsavart kötelet, , hátizsákot és vigyázzunk arra, hogy ne ázzon át.
  •  Ha a vihar mégis egy sziklaperemen , sziklafalon  vagy más kitett helyen talál és nincs lehetőségünk védettebb helyre húzódni, használjunk biztosítást, vagyis kössük be magunkat. Sokszor megtörténik ,  hogy a villám   tőlünk távolabb csapódik a falba , de a vizes felületen szétterjedő elektromosság pillanatnyi eszméletvesztéssel járó áramütést eredményez, ami viszont végzetes zuhanást okozhat.
  • A fémtárgyak  eldobálása teljesen fölösleges. A kis felületű fémek kisebb elektromos ellenállással rendelkeznek mint a testünk, ezért sokkal valószínűbb, hogy mi magunk szolgálunk villámhárítóként .
  • Ha mégis megtörtént  a villámcsapás, a legtöbb esetben a légzés és a szívműködés leállásával kell számolnunk. Alkalmazzunk  mesterséges légzést ,  majd ezen funkciók helyreállása után kezeljük az égési sérüléseket, ezután pedig a lehető legrövidebb időn belül szállítsuk a sérültet olyan helyre, ahol  orvosi ellátásban lehet részesíteni.