Jó ha tudjuk

Páraáteresztő fólia :
 

  - Ahol korábban hatékony párafékező réteget alakítottak ki, még ott is megjelenhet kicsapódás a tetőburkoló anyag belső oldalán. Tiszta éjszakai égbolt esetén pára alakulhat ki a tető üregeiben, ami kicsapódást okoz a tetőburkolat anyagán. Ennek oka az, hogy a tetőburkolat anyaga túlzottan lehűl, és hőmérséklete a környezeti hőmérséklet alá csökken. A páraáteresztő fólia átereszti a párát, a tetőburkoló anyagon levő kicsapódott víz azonban vagy rácsöpög a páraáteresztő fóliára, ami így az esővízcsatornába csurog, vagy pedig, ha a körülmények lehetővé teszik, újból pára keletkezik belőle, és a szellőzés segítségével eltávozik. A páraáteresztő fólia azt is megakadályozza, hogy az alulról vagy felülről érkező levegő áthatoljon a szigetelőanyagon, hideg felületi pontokat hozzon létre, és csökkentse az energiahatékonyságot. Ahol a páraáteresztő fólia kiállásokhoz csatlakozik, ott pontos illesztésre van szükség, hogy a lyukakból csepegő víz, illetve a kicsapódás számára a fólia egy vízzáró menekülési útvonalat hozhasson létre. Biztosítani kell, hogy a páraáteresztő fólia felett a merevítőbordákon keresztül megfelelő légáramlás lehessen az eresztől egészen a tetőgerincig. A szellőzőnyílásokat úgy kell kialakítani, hogy ne juthasson be rajtuk esővíz, madár, illetve nagy méretű bogár, valamint, hogy megakadályozzuk a portól vagy egyéb hulladékoktól való eltömődésüket.
 

Légmentesség :
 

  - Az épületeket tanácsos viszonylag légmentesre kialakítani, elkerülendő a felesleges fűtést és hűtést, illetve, hogy hatékonyan működhessen a szellőztetőrendszer. Számos intézkedéssel lehet az elfogadható légmentességet elérni, ideértve a szigetelőanyaggal érintkező folyamatos léggát alkalmazását, a kiállások melletti rések tömítőanyaggal való elzárását, és huzat ellen védő kültéri ajtók és ablakok használatát.

Faházat lakkozni

  - Bűn lenne. A fa fent vázolt pozitív élettani, ökológiai tulajdonságai szinte teljesen megszűnnek, ha a fát egy összefüggő, párazáró műanyag filmmel kezeljük,az az lelakkozzuk. Szerencsére egyre többen gondolkodunk így.
Sokféle oka lehet annak, hogy valaki fából akarjon építkezni. A faház romantikus, hangulatos, bensőséges, otthonos. Gyerekkori élmények, az erdő és a vadászházak romantikája, a természet végtelen szeretete, nyugalomra vágyás. És az is biztos, hogy aki faházat épít, az átlagnál jobban szereti a fát.


Megelőző favédelem:

 - A faanyag gomba és rovarkárosítók elleni védelmének legjobb módja a szárítás. 20–22% fanedvesség alatt a gombák elpusztulnak, illetve fogyaszthatatlan számukra a fa. Ha száraz fát építünk be, akkor már csak az a feladat, hogy biztosítsuk, hogy a fa a beépítés után is száraz maradjon, illetve ha nedvességet venne fel, rövid idő alatt ki tudjon száradni. Ez a szerkezeti favédelem: a faszerkezeteket védeni kell a nedvességtől (csapadék, talajnedvesség, használati víz stb.). A következetes szerkezeti favédelmet semmilyen vegyszer nem pótolhatja. Sokkal olcsóbb is, mint a kémiai védelem.