Sziklamászás

  - A Békás szoros  bő választékot nyújt kezdő , és haladó mászok  számára egyaránt.  A sziklamászók paradicsomának is lehetne nevezni , mivel több mint 100 – mászó út található ,   3a  és 10+  nehézségű  fokozatig , klasszikustól a sport utakig , mindenki számára , a kezdőtől  a tapasztalt mászóig ,  a rövid és a nehéz útvonalakat kedvelő sziklamászókig  , és nem utolsó sorban  a több kötélhosszas utakat kedvelő sziklamászókig , mindenki megtalálja a magának megfelelő kihívást.  Mindenkit szívesen várunk , hogy kipróbálhassa  a  sziklamászás varázsát .

 - Sziklamászás alapjai : - A különféle mászástípusok a  rövid ,  könnyű sziklamászástól a  hosszú alpesi  és a nagyfalas  utakig nagyon hasonlóak. Létfontosságú a megfelelő  felkészülés amit két fő részre  osztunk - egyéni felkészülés , Mentális  felkészülés  (mentális  , fizikai) és felszerelés ismeret . Az egyéni felkészülés magában hangolja , hogy szellemileg is ráhangolódjunk a mászás adott típusára . ha  úgy döntünk , hogy a  Békási szorosban megmásszuk az  őrtornyot a plafonokat akkor  biztosnak kell lennünk abban ,  hogy megvan bennünk minden szükséges  tudás és  képesség : a magasság  elviselése ,  türelem , jó ítélőképesség partnerünkkel szembeni tolerancia és  hihetetlen elszántság . Ezekhez jön a szükséges technikai eszközök ismerete , a  begyakorlott mászómozdulatok széles skálája  és  jó fizikai erőnlét .  - sokkal összetettebb , de alapja végül is  gyakran az az  önbizalom ami a tapasztalatok gyűjtése során szinte magától kialakul . Felszerelés ismeret  :   - egyrészt az eszközhasználat elsajátításából , másrészt minden egyes darab gyakorlati és elméleti előnyeinek és  korlátainak megismeréséből áll.Az eszközök alapos ismerete csökkenti a pszihés stresszet , amely  végül  , a biztonsági határ kitolódásával együtt  ,  növeli a mászás élvezetét és teljesítményét .A klasszikus, gyökerekhez leginkább kötődő mászás, amely egyszerre jelenti önmagunk és a természet legyőzését, dacolva veszéllyel és gravitációval, keresve a kalandot és kihívást. Itt sűrűsödik össze a bátorság, a mászótechnika, erőnlét, a kötelek, eszközök és csomók helyes kezelése.

  -   Kezdő lépés :    - az ismerkedés a sporttal , mint  az egyre inkább elfogadott a mászók  körében  ,  tanfolyammal  kezdődik  . Oktatás alatt a kezdő rövid  időn belül  sokat és rendszerezetten tanul . Alternatív  lehetőségeként  sokan kedvelik   a "csináld magad " módszert . Bölcsebb azonban , ha valamilyen formában  kihasználjuk mások tudását .  Csatlakozzunk tapasztalt mászókhoz    és figyeljük a  mozdulataikat .  A legtöbb  mászó barátságos ember ,  szívesen ad tanácsot .

                                                             Szükséges eszközök :  

 -    Kötél :   Dinamikus

                A  bulderezés és a szólómászás kivételével ez minden "igazi" mászás  általános eszköze.  Hosszúsága: a leggyakrabban  használt  hossz az  50 m -es .  Átmérője : a 10.5 vagy 11 mm átmérőjű  kötelek az UIAA által által előirányzottan " egész kötelek " a 9 és  8,5 mm es köteleket  "félköteleknek" nevezzük , a  biztonság  érdekében az  elöl mászónak  ilyenből kettőt kel használnia .

                 A  statikus  kötelek nem biztonságosak elölmászáshoz  vagy olyan felsőbiztosításhoz  , ahol esetleg nagyobb esés várható ,  mert elfogadhatatlan nagy erőt adhatnak át  a beülőnek és a  mászónak . 

-   Karabinerek :

                            -  Egyszerű karabiner                    - nincs  zár a nyelvükön
                            -  Csavaros karabinerek               - nyelvük csavarmechanizmussal rögzíthető
                            -  Automata záras karabinerek    

            A karabinereket a biztosítási "rendszer" összekapcsolóiként használják . A karabiner arra szolgál , hogy összekapcsolja a különbözű .alkotóelemeket - a mászót a kötélgyűrűvel , a kötélgyűrűt a sziklába helyezett eszközzel, és így tovább .

 -  Beülők :    

                 Egy beülő kiválasztása részben egy termék iránti szimpátia , részben a várható használat kérdése . A könnyű beülők a  sport - és versenymászók kedvencei , akiknél minden gramm számít , akik  hosszú utakat  másznak , a párnázott állítható beülőket kedvelik , mert ezek jobban elosztják a terhet  , és így a  függőstandokban kényelmesebbek .  Az  állítható combheveder alpesi vagy havas mászásoknál előnyös . Sok mászó választja a melhevederrel kombinált beülőt  ,  és ilyent alkalmaznak kis gyerekeknél is , mert az egyszerű  beülőből könnyen kieshetnek .

 - Sisakok :

                     Sok mászó megjegyzése szerint "kissé ódivatú" és  általában szükségtelen sport- vagy felsőbisztosítású mászásnál , sokan viszont elismerik  , hogy nagy  falak és  hosszú utak mászásánál a kőhullás miatt használata életbevágó. Számos esetben járt szerencsétlenül jó  mászó , mert nem viselt sisakot.   A modern sisakok könnyűek  , kényelmesek  .

 - Grigri :

Jó mászást és nagyon figyeljetek a biztonságotokra és a máséra is .

 


GRIGRI - Belaying the leader
by Petzl-crew

http://www.dailymotion.com/video/x50vsu_grigri-belaying-the-leader_sport

 

- Mászócipők :

                      Az  igazi  mászok nem tudnak de nem is akarnak ,  sétálgatni cipőjükben . A pontos lépés és  az érzékenység maximalis növelése érdekében  a  sportmászók   szűk  mászócipőt  hordanak , általában a normál  cipőméretüknél 1-2 számmal kisebbet  . A  cipő csak így  simul szorosan  a lábra  ,   és  így marad  érzékeny is .

- Magnéziás zsák :

      A magnéziás  zsákok a legtöbb sziklamászástípus területén gyorsan teret hódított. Sokféle magnézia  létezik ,  de a legnépszerűbb a könnyű magnézium -karbonát - MgCo3 5 H2O- vagy az ehez hasonlok . Ezeknek legjobb a  víz - kristályosodásúk .

- Expreszek:

      ősszevart  rövid heveder , amely két  karabinert  köt  össze  . Számtalan variációja létezik .

- Mászás típusok : 

         1.  Sportmászás                                - Sziklatorna                

         2.    Klasszikus mászás                            -  Idegjáték

         3.    Nagyfal és Mesterséges mászás     - Élet a függőlegesben

         4.    Hó és jégmászás                                     - A tél csábítása