Jégmászás

       - A  téli hegymászó lehetőségekről számolnánk be . Környékünkön nem csak a nyári szezonba lehet sziklát mászni ,hanem  télen is . Téli sziklamászásra a Kis-Cohárd nyújt lehetőséget, mivel déli fekvésű falai jól felmelegednek és kiszáradnak a téli napsütésben , lehetőséget  nyújtanak  a mászásra.  A jégmászásra alkalmas  terület  a kisbékás szorosban található vízesés , ami kb. 30-40 m jégfalat alkot , és jó lehetőséget nyújt mindazok számára ,  akik ki szeretnék próbálni  a jégmászás  szépségét varázsát .

           - A hó- és  jégmászás nagyon változatos lehet : egy  hófedte csúcsot célzott könnyű , enyhén jeges sétától a 8000m-es magasságokat ostromló expediciok küzdelméig . Az alapfelszerelés és technika a  téli  mászások minden típusánál alkalmazhatók , bár minél  extrémebb a hely  , annál speciálisabb felszerelés és jártasság  szükséges.

          -  Egy igazi hó-és  jégmászás ritkán nevezhető kényelmes elfoglaltságnak . A nappalok  rövidek és  hidegek:  ha túl sok időt  töltünk egy útban  ,  mászásunk kényelmetlené és  veszélyesé  válhat . Ahhoz  , hogy  ezt elkerüljük , gyors , hatékony haladás , határozott köztesrakás , valamint  nagyfokú bátorság szükséges. Bármilyen színvonalasabb alpesi utat vagy nagy falat akarunk mászni, a havon és  jégen szerzett jártasság nélkülözhetetlen . A mászás mindezek mellett kellemes , sikerélményt nyújtó tapasztalatszerzés lehet . A hó- és  jégmászás összetett és  bonyolult , rengeteg idő és gyakorlás kell  , hogy megtanuljuk .